5 dubna, 2018

CATCAMEL PROTI BOLESTEM ZAD!

Článků ohledně bolesti zad je napsáno obrovské množství. Zaručených tipů jak zmíněnou bolest odstranit je snad ještě mnohem víc. Dnes se podíváme na cvičení, které bezpochyby patří mezi ty nejlepší možnosti a je vhodné pro naprostou většinu lidí. Jedná se o Cat/Camel, námi hojně využívaný cvik k mobilizaci páteře a mně osobně se líbí jeho označení jako páteřní hygiena. Je ovšem potřeba si uvědomit, že se jedná pouze o jednu z částí celé mozaiky.

Důvodů pro jeho zařazení je celá řada. Pracujeme na mobilitě páteře, kde často dochází k tomu, že zatímco jedna oblast je “zatuhlá“ , tak jiná je hypermobilní. Pro představu, že v těle se vše vzájemně ovlivňuje si stačí uvědomit, že pokud je naše hrudní páteř “zatuhlá“ , mají naše lopatky problém efektivně pracovat na hrudním koši. V rámci života naší páteř vystavujeme často statickým polohám, především dlouhému sezení a je rozhodně na místě jí dopřát trochu pohybu, ať už z hlediska zatuhlých kloubních spojení, tak nedostatečně prokrvené měkké tkáně okolo. Cat/Camel se cvičí v pozici na všech čtyřech a tudíž se pro nás stává nejlepší volbou jak provádět kontrolované pohyby všech segmentů páteře bez nadbytečného zatížení.

Při jeho vykonávání lze i hodně vyčíst o funkci našich zad. Abych uvedl příklad, tak musím upozornit na často vídanou věc, kdy ohýbání páteře (flexe) vychází z jednoho, či dvou kloubů. Většinou se jedná o přechod mezi hrudní a bederní páteří. Pokud provádíme flexi právě tam, namísto pánve, tak vystavujeme spodní část našich zad zvýšené páce. Navíc si velmi pravděpodobně zaděláváme na výraznou hypertrofii vzpřimovačů páteře v periferní oblasti a naopak slabý rozvoj ostatních segmentů. Tyto segmenty se nepohybují dostatečně a tím se tkáň kolem nich stává slabší a méně pružnější, což se nám může při nekontrolované změně polohy vymstít.

Nesmírně důležitou roli hraje provedení a motorická kontrola, což je dalším důvodem k pravidelnému zařazování Cat/Camel do tréninku. Cílem je dosáhnout plynulého plně kontrolovaného pohybu skrze celou páteř. Často se setkávám s tím, že mnoho z nás bez vizuálního vjemu vlastně nemá vůbec ponětí v jaké pozici se právě jejich páteř nachází a vzhledem k tomu, že společně s pánví je právě ona osou našeho těla, tak bychom měli být schopni jí ovládat.

Závěrem bych rád zopakoval co jsem psal již na začátku – jde o součást celé skládačky. Ani denně špičkově prováděný Cat/Camel se nestane spásou, pokud naše záda budou ohnutá jako luk při stěhování do nového domu, nebo nošení, či zvedání našeho novorozeného přírůstku do rodiny. Protože se zvyšující se zátěží naše páteř naopak vyžaduje co nejvíce stability, ale o tom zase třeba příště.

Zdroje:

Dean Somerset – How to Not Screw Up the Segmental Cat Camel, Best Exercise In Ever: Cat Camel Spine Mobilization

Dr. Stuart McGill (rozhovor pro T-nation)