29 července, 2019

NÁVRAT KE SPORTU PO PŘETRŽENÍ PŘEDNÍHO ZKŘÍŽENÉHO VAZU

Přetržení neboli ruptura předního zkříženého vazu je nejčastějším zraněním měkkého kolene nejen profesionálních sportovců, ale i běžné populace. Po diagnostice u doktora bývají lidé často vyděšení, že už jejich koleno nebude nikdy takové, jako předtím, a už nikdy si nezahrají svůj oblíbený sport nebo nevyrazí na procházku. Ovšem, to nemusí být vůbec pravda! Rekonvalescence bude sice trvat nějakou dobu a bude vyžadovat spoustu tvrdé práce, aby koleno získalo zpátky svoji sílu a stabilitu a obnovila se jeho plná funkce, ale zasloužený výsledek vám bude stát jistě za to! Mnozí naši klienti už se o tom přesvědčili na vlastní kůži. 

Pro vaši představu se nejprve pojďme podívat na anatomii kolene. Kostní skloubení kolenního kloubu je tvořeno kostí stehenní, holenní a čéškou. Měkkou část tvoří kloubní pouzdro, postranní vazy, vnitřní zkřížené vazy a menisky. Přední zkřížený vaz je jedním z vazů v centru kolenního kloubu, tím druhým je zadní zkřížený vaz, které jsou spolu do kříže (proto název ‘cruciate’) a oba mají funkci stabilizátoru kolene při pohybu dopředu a dozadu při normální i atletické aktivitě.

Pooperační stav

Po operaci následuje samozřejmě rekonvalescenční doba, a v tento moment je to pouze na vás, jak se k tomu postavíte. Její délka je pro každého individuální a nelze přesně říci po přesně kolika týdnech budete opět skákat přes kaluže. Ano, jsou určité termíny, po kterých se koleno může namáhat například stranovými (laterálními) nebo multi směrovými cviky. Rozhodujícími faktory jsou správný trénink, regenerace, obnova flexe/extenze kolene, hojení rány a mentální bariéra, která má obrovský vliv na návrat ke sportu či cvičení a pohybu jako takovému. Proto u nás učíme klienty, jak se při dodržování všech těchto faktorů dokáží dostat zpět do aktivního života, aniž by se museli bát opětovného zranění.

Důvěřuj svému tělu

Mentální bariéra má obrovský vliv na návrat ke sportu nebo cvičení jako takovému. Strach ze znovu zranění může mít vliv na rekonvalescenci a primárně na celkový výkon. Proto se tomuto tématu věnujeme už od začátku rehabilitace. S fyzickým zlepšením jde ruku v ruce i to psychické, protože být 100% připraven na návrat je kombinací síly, kontroly, pohyblivosti a důvěry v pohyb.

KLID (NE)LÉČÍ

Všem je nám jasné, že po operaci je důležitý odpočinek a regenerace. Pokud je ale jediným doporučením klid, zákaz pohybu a chůze pouze o berlích, může právě toto doporučení vést k dalším problémům. Vysvětlíme vám proč. 

Koleno potřebuje pohyb už v post-operační fázi, aby se zlepšila jeho flexe a extenze (pokrčení/natažení), a je nutné posílit svaly stabilizující kyčel (hamstring, kvadriceps, hýždě atd.). Toto je kritická část, která může ovlivnit budoucí správné fungování kolene a neměla by se zanedbat! Proto s našimi klienty začínáme cvičit, hýbat se a postupně zatěžovat nohu co nejdříve. Tím se krůček po krůčku vrátit do původního, ne-li lepšího stavu, než byl před zraněním. Klienti kteří si prošli tímto zraněním, nejprve projdou komplexní diagnostikou, podle které se sestaví tréninkový plán, který trenér používá po celý proces rehabilitace aby se obnovil komfortní a plný rozsah kolene a to zesílilo a nabralo svalovou hmotu a klient začal koleni opět věřit. Pro vaši představu přikládáme několik cviku které v souvislosti s s tímto zraněním často používáme. Jsou zaměřeny na posílení svalů stabilizujících kyčel, od rehabilitační fáze, až po silový trénink. Nejlepších výsledků ovšem dosáhnete pod dozorem trenéra, který na celý proces rehabilitace dohlíží. Veškeré informace o našich službách se dozvíte v záložce SLUŽBY.

 

Straight Knee Push Down + overball
Straight Knee Push Down + overball
Hamstring Curl w/ Gymball
Hamstring Curl w/ Gymball
Clamshell
Clamshell
Spanish Squat
Spanish Squat
Sidewalk
Sidewalk
Depth Jump
Depth Jump
Assisted Kne Extension
Assisted Knee Extension

 

Zdroje:

https://www.strengthcoach.com/public/1641.cfm

https://www.strengthcoach.com/public/1627.cfm

https://aclstrong.com/returning-to-sport-after-acl-surgery/

http://www.kneesurgeryacl.com/acl-rehab-exercises/

https://www.fyzioklinika.cz/clanky-o-zdravi/pretrzeni-predniho-zkrizeneho-vazu-lca