13 září, 2019

POTŘEBUJE NAŠE TĚLO DETOXIKACI?

Určitě ano, ale ne takovou, jak ji některé detoxikační společnosti prodávají.

The Centers for Disease Control and Prevention’s Agency for Toxic Substances & Disease Registry definuje detoxikaci jako „proces odstraňování jedu nebo toxinu nebo vlivu některého z nich z oblasti nebo jednotlivce“. Z lékařského pohledu potřebujeme detoxikaci v případě užívání toxických látek (drogy, alkohol).

Akumuluje tedy naše tělo toxické látky z běžné stravy?

ANO. Naše tělo, podobně jako tělo zvířat, může hromadit toxické látky (jedy), včetně toxinů (jedů produkovaných živými organismy). Procesu se říká bioakumulace. Například je obecně známo, že rtuť se hromadí v rybách a v lidech, kteří tyto ryby jedí. Zvláštní skupinou látek jsou perzistentní organické polutanty (POPs) – látky, které vznikají z velké části činností člověka (při různých výrobních procesech apod.) a hromadí se v tuku.
Krátkodobě může náš tuk chránit zbytek těla před akutními škodlivými účinky, jako je narušení metabolismu a hormonální rovnováhy. V průběhu času ale tuk POPs uvolňuje zpět do systému a způsobuje chronické vystavení organismu jedům, které je spojené s metabolickými onemocněními.

ZÁVĚR

Zatímco naše tělo shromažďuje toxické látky, orgány (játra, plíce, ledviny a další) pracují nonstop, aby nás „detoxikovaly“. Vyvážená strava bohatá na bílkoviny, zeleninu a ovoce poskytne živiny, které jim pomohou k optimálnímu fungování. Detoxikační programy (jako je třeba pití různých šťáv) mohou být velmi nebezpečné a z největší části „fungují” pouze kvůli snížení energetického příjmu a placebo efektu. Lidské tělo vydrží hodně, právě díky našim orgánům, které ho detoxikují, proč jim ale neustále přidávat práci navíc? Stačí hlídat původ potravin, které jíme, a nestravovat se tak, abychom potřebovali naprogramovaný detox.

Zdroje:

Klein A. V., Kiat H. 2015. Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence . J Hum Nutr Diet.

Grant D. M. 1991. Detoxification pathways in the liver . J Inherit Metab Dis.

Keikotlhaile B. M., Spanoghe P., Steurbaut W. 2010. Effects of food processing on pesticide residues in fruits and vegetables: a meta-analysis approach . Food Chem Toxicol.

Allen J., et al. 2011. Detoxification in naturopathic medicine: a survey . J Altern Complement Med.