18 října, 2019

SLADKÁ VERSUS SLANÁ SNÍDANĚ

Snídaně je v mnoha ohledech jedinečná. Zdá se, že jsou jídla, která do kategorie “snídaně” vyloženě nezapadají (např. steak nebo špagety). Přestože ovoce je naprosto přijatelné, salát už se někomu zdá být k snídani podivný. Většinou od snídaně očekáváme rychlý přísun energie. I proto mnoho lidí volí snídani sladkou, často složenou téměř jen ze sacharidů, k tomu nějaký druh kofeinového nápoje, a přestože energie “zmizí” už za hodinu, svůj rituál stále opakují.

Jedni striktně vyžadují jedině slanou nebo sladkou variantu. Jiní to střídají nebo mají část slanou a část sladkou. Klíčem vyvážené snídaně je, že nezáleží na tom, jestli bude slaná nebo sladká. A pokud vám dané potraviny chutnají a nečiní trávicí obtíže, vůbec nemusí být nutně “snídaňové”.

Snídaně by měla obsahovat dostatek všech živin, s ohledem na náš dlouhodobý cíl. Pokud si dáme sladké cappuccino a kus dortu ráno, započítá se do celkového denního příjmu stejně, jako kdykoliv jindy v průběhu dne.

Cereálie nebo obilné kaše nejspíš tvoří nejčastější druh snídaně připravené doma. Obsahuje vaše kaše kromě sacharidů i dostatek zdravých tuků a bílkovin (např. v podobě ořechů a semínek, olejů, mléčných výrobků apod.)? Mnoho lidí nemá tak vysoký denní výdej energie, aby si mohli takovou sacharidovou nálož v podobě snídaňové kaše dopřát v dostatečném množství, které by doopravdy zasytilo. Jednou z typických výživných snídaňových potravin, která se stále drží v popředí, jsou vejce. Dalo by se říct, že to je přímo snídaňová superpotravina. Snídaně ale nemusí být jen o vejcích a ovesné kaši. Stačí vybrat kombinaci zdravých zdrojů sacharidů, bílkovin, tuků a myslet i na čerstvou zeleninu a ovoce.