18 října, 2019

SŮL: DOBRÝ SLUHA, ŠPATNÝ PÁN

Jídlo bychom neměli vůbec solit. Sůl je nezdravá. Zabiják jménem sůl. Jsou vám tyhle slogany povědomé? Některé studie spojují nadbytek soli s hypertenzí (vysokým krevním tlakem), poškozením ledvin a zvýšeným rizikem kognitivního poklesu.

Sůl ale obsahuje sodík, esenciální minerál, který je rozhodující pro naše zdraví. Problém je v konzumaci velkého množství sodíku a zároveň nedostatečného množství draslíku.

Dalším problémem může být zdroj. Ukázalo se, že lidé s vysokým příjmem soli mají většinou tendenci konzumovat mnoho potravin, které jsou obecně nezdravé. To značně ztěžuje vyhodnocení účinků samostatného sodíku od celkových účinků jídelníčku.

Kromě jedinců s hypertenzí citlivou na sůl jsou důkazy na podporu nízkého příjmu sodíku málo průkazné. V současné době se s karidovaskulárními onemocněními spojují jak velmi vysoké, tak velmi nízké dávky sodíku. Drastické snížení konzumace soli v klinických studiích neprokazuje jednotné výsledky. Měli bychom se zaměřit hlavně na celkovou skladbu jídelníčku, než na počítání zrnek soli. A to obzvlášť pokud hodně sportujeme a máme tak vyšší ztráty sodíku (a dalších minerálních látek, které je taky důležité doplňovat – draslík, hořčík) pocením.

Řešením je pestrý vyvážený jídelníček a konzumace minimálního množství vysoce průmyslově zpracovaných potravin – tím pravděpodobně docílíme i nižšího příjmu soli. Při náročné fyzické aktivitě můžeme minerály tělu vrátit vhodným doplňkem, který kombinuje sodík s draslíkem v poměru ideálně 2-3:1 a případně obsahuje i další stopové prvky.

 

Zdroje:

Stamler J, et al. 2018. Relation of Dietary Sodium (Salt) to Blood Pressure and Its Possible Modulation by Other Dietary Factors: The INTERMAP Study. Hypertension.

Fiocco AJ, et al. 2012. Sodium intake and physical activity impact cognitive maintenance in older adults: the NuAge Study. Neurobiol Aging.

Webster JL, Dunford EK, Neal BC. 2010. A systematic survey of the sodium contents of processed foods. Am J Clin Nutr.

Mahtani KR, et al. 2018. Reduced Salt Intake for Heart Failure: A Systematic Review. JAMA Intern Med.

Adler AJ, et al. 2014. Reduced dietary salt for the prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev.