29 listopadu, 2022

MÝTUS (?) ZVANÝ TENISOVÝ LOKET – LÉČBA A PREVENCE

Tenisový loket je zranění, které se ani zdaleka netýká pouze tenistů nebo golfistů, ale i běžné populace. Ke zranění dochází často při jednostranně vykonávané, pravidelně se opakující aktivitě, která zatěžuje převážně paže a předloktí. Jde například o práci na zahradě, malování, šroubování či montování nebo řízení auta. V dnešní době často trpí tímto „onemocněním“  lidé vykonávající kancelářskou práci a nadměrně používají počítačovou klávesnici a myš.

Nadměrné jednostranné přetížení horní končetiny. může vyvolat kombinaci chronického vyčerpání a podráždění ve svalech a šlachách na zadní straně paže a na vnější straně lokte, které zvedají zápěstí a prsty (extenze). Problémy s lokty a předloktím jsou mnohdy z diagnostického hlediska složité. Může jít o problém s měkkými tkáněmi, podráždění loketního nervu, poranění vazů, zlomeninu nebo kombinace dvou či více faktorů naráz. Všechny tyto potenciální problémy jsou “zhuštěny” do oblasti, která má  velikost palce.

S tenisovým loktem mají zkušenosti přibližně 4 % světové populace. Profesionální tenisté jím paradoxně většinou netrpí, díky správné technice odpalu a dobře nastavenému tréninku. Naopak rekreační nadšenci mohou trpět bolestmi lokte častěji. Problémem, zvaným „tenisový loket“ může trpět i  sportovně aktivní člověk, přestože nemusí mít s tenisem cokoliv společného.

Termín tenisový, případně golfový, loket je obecně přijímaný název, který budeme v článku používat pro jednodušší porozumění, ovšem správný termín by měl být – “dysfunkce měkkých tkání” a “tendinopatie” nebo “tendinóza”, raději než špatně definovaný název “tendinitida lokte”, protože problémy jsou spíše degenerativní (“-osis”) než zánětlivé (“-itis”) ve většině případů. (pozn. z latinského názvu “epicondylitis”)

Nejspíš se ptáte, “proč se tomu tedy říká tenisový loket”?

Německý doktor F. Runge bývá považován za člověka, jež popsal tuto zdravotní kondici jako “křeč písařů” (writer’s cramp) v roce 1873. Později se nazývala “washer women’s elbow”. Britský chirurg Henry Morris ji pojmenoval “lawn tennis arm” v roce 1883 v článku v časopisu The Lancet, jelikož se poranění projevovalo u hráčů tenisu, při špatném bekhendu. Téhož roku se začal používat dnes již populární název “tenisový loket” (lawn-tennis elbow).

Je zřejmé, že zranění získalo své jméno proto, že tenis byl původně hlavní popsanou příčinou, ale v dnešní době převažují pravidelní uživatelé počítačů nad hráči tenisu. 

Proto novodobý název by měl být “počítačový loket”.

Příznaky a projevy

Pojem tenisový loket jednoduše označuje typ bolesti, která se objevuje buď na vnější (boční) nebo na vnitřní (střední) straně lokte. Nebo u některých lidí bohužel na obou stranách. 

Jedním z prvních příznaků bývá bolest při dotyku, dále to mohou být nepříjemné pocity při úchopu, nošení břemen (taška, dítě,..). V pokročilé fázi onemocnění můžeme cítit bolesti při zvedání hrníčku nebo drobných manuálních činnostech. 

Obtíže přicházejí postupně. Mohou se objevit po námaze a zase odeznít. V pozdější fázi už může být bolest trvalá a omezuje nás při práci i běžné denní rutině. Největší bolest zpravidla působí napnutí (extenze) prstů. Pocity bolesti mohou vystřelovat do celé horní končetiny, ramene nebo až ke krku.

Zánět šlach – stále přetrvávající mýtus

Tenisový loket je veřejností, ale i lidmi v oboru, považován za tendinitidu, což znamená “zánět šlach”. V posledních letech se ovšem odborníci shodují, že nemá se zánětem příliš společného.

Protizánětlivá opatření, například mastičky a klid, jsou oblíbenou první linií boje proti údajným zánětům, což by mělo smysl, pokud by šlacha byla opravdu zanícená. Ale to není, a proto má léčba zásadní problém. 

Pokud je pro nemoc navrženo mnoho léčivých přípravků, znamená to, že ji nelze vyléčit.

~ Anton Chekhov, The Cherry Orchard

Když to není zánět, tak co tedy?

Namísto představ, že tenisový loket je tendinitida, pojďme si představit, že je to tendinopatie, česky řečeno “něco špatného se šlachou”.

Tendinopatie označuje “bolestivý stav vyskytující se ve šlachách a jejich okolí v reakci na přetížení/nadužívání”. Nedává to příliš smysl, protože ani vědci opravdu neví, co se v těle děje. Výzkum zjistil malý nebo žádný zánět přítomný během poranění (1), může se objevit ovšem v rané fázi po úrazu nebo při bolesti.(2)

To vede k vysvětlení, proč ledování, protizánětlivé mastičky a ibuprofen nedělají slíbený zázrak. Protizánětlivé léky mohou být užitečné při akutních zánětech, ovšem není dokázáno, že mají vliv i na tendinopatii (3), ačkoliv jsou při potížích stále hojně doporučovány. 

Jak léčit tenisový loket

S léčbou lokte je důležité začít co nejdříve po prvních projevech. Tenisový loket je možné léčit několika způsoby, a my vám popíšeme ty, které můžete provádět sami doma nebo v práci. Základem je odpočinek ve velmi rané fázi a posilování, mobilizování a strečování poraněné ruky/lokte.

In my eyes, tennis elbow rehabilitation should be treated much like a return to throwing program for a baseball pitcher.

~Eric Cressey, Understanding Elbow Pain

(V mých očích by se s rehabilitací tenisového lokte mělo zacházet jako s rehabilitačním programem pro basebalového nadhazovače.)

Odpočinek

Odpočinek je důležitou součástí léčby, ale zdaleka ne jedinou. Stačí pár dnů klidu a problémy se mohou snížit nebo odeznít. Následně je důležité, začít s nápravou. Nezačneme-li s řešením příčiny, tzn. nápravou, mohou se problémy s loktem vrátit.

Cvičení

Ačkoliv je odpočinek důležitou částí rekonvalescence, pečlivě nastavená rovnováha mezi klidem a cvičením je základním kamenem pro zotavení. Postupný a progresivní trénink svalů a šlach nám pomůže s rychlejším uzdravením. Je ovšem nutné nespěchat a nepřetěžovat ruku příliš. Proto je potřeba začít s malým dávkováním cvičení a dodržovat dostatečně dlouhý odpočinek, což je rozhodující. Nikdy to není jen o samotném cvičení nebo odpočinku, ale o rovnováze mezi nimi.

Prvním úkolem je “nastartovat” svaly/šlachy předloktí. Pokud sval, šlacha nebo kloub bolí, mozek neví, jaký druh nebezpečí to je, a proto nařídí, aby sval přestal fungovat. Tato ztráta schopností pohybu je bezpečnostním mechanismem před poškozením.

SMR

Self Myofascial Release je formou samo-masáže a uvolňování trigger pointů pomocí masážních válců. Jde o manuální terapeutické ošetření měkkých tkání.

Válcování zápěstí a tricepsu
Válcování zápěstí a tricepsu

Strečink

Ačkoliv by se dalo říct, že je strečink obecně spíše přeceňovaný, pro určité cíle je užitečný, a to právě třeba u tenisového lokte. Trigger pointy (spouštěcí body) mohou reagovat na strečink. Protože trigger pointy jsou vždy faktorem při tenisovém loktu, doporučujeme to aspoň zkusit.

Protažení předloktí
Protažení předloktí

Mobilita

Optimální mobilita je důležitá pro všechny klouby těla, a u lokte a zápěstí se výjimky nedělají. Jednoduše řečeno, mobilizace je rytmický pohyb v kombinaci se strečováním zápěstí jedním a poté druhým směrem. Jde navíc o lépe stimulující a neurologicky zajímavější cvičení než jednoduché strečování.

Mobilizace není pouze pro potřeby rehabilitace, ale slouží hlavně jako účinná prevence, která snižuje pravděpodobnost budoucího zranění.

Nastavení počítačového stolu

Jestliže používáte počítač pravidelně, určitě byste měli upravit vaši pracovní plochu, což může vést k úlevě “počítačového lokte”. Klávesnice by měla být rovná, proto nikdy nezvedejte zadní část. Zvýšená klávesnice vás nutí udržet zápěstí v extenzi (ohnuté nahoru) a tím dochází ke kontrakci svalů předloktí.

Myš může mít také vliv, ale její faktor je minimální. Důležité je, aby vám myš vyhovovala při práci. Tvar myši není rozhodující. To co rozhoduje je tvar ruky a použití myši. Pro jednoho může být “ergonomická” optimální pro práci, pro druhého mučící zařízení. Co má ovšem zásadní vliv je množství hodin, které trávíme za počítačem. 

Excentrické cvičení

Veškerý pohyb v rámci rekonvalescence musí být kontrolovaný, proto se při cvicích soustředíme na excentrickou fázi, kterou s postupným zlepšováním zatěžujeme. Excentrické cvičení pro extenzory zápěstí ukazuje největší úspěch při léčbě a pro správnou funkci tkání.

Eccentric wrist flexion
Eccentric wrist flexion
Eccentric wrist extension
Eccentric wrist extension
Pronace - Supinace
Pronace – Supinace
Síla úchopu prsty
Síla úchopu prsty
Síla extenze prstů
Síla extenze prstů

Jak cvičební program zmírňuje bolest, stále není jisté. Existuje teorie, že excentrický trénink vede k posílení šlachy stimulující mechanické receptory v tenocytech (4) (buňky ležící mezi kolagenovými vlákny) k produkci kolagenu, což je pravděpodobně klíčový buněčný mechanismus, který určuje zotavení z poranění šlach. Může také zlepšit vyrovnání hladiny kolagenu ve šlaše a stimulovat tvorbu zesíťování (spojení vláken). Oboje zlepšuje pevnost v tahu (5, 6, 7).

Rovněž se ukázalo, že pozitivní účinky cvičení lze přičíst buď účinkům strečinku, tzn. protahování šlachy a následně menšímu namáhání při pohybu kloubu. Nebo účinkům zatížení svalu (pro hypertrofii), a tím zvýšení pevnosti šlachy v tahu (8).

Výzkum také uvádí, že během excentrického tréninku je průtok krve zastaven v oblasti poškození, to vede k neovaskularizaci, tvorbě nových krevních cév, což zlepšuje krevní tok a léčení v dlouhodobém horizontu (9). 

Nesmíme ovšem zapomenout na jednu důležitou věc, především u sportovců, ať už amatérských/rekreačních anebo profesionálních –  tenisový loket není pouze o léčbě lokte ale posílení celého těla.

To platí pro všechny, i běžnou populaci, která trpí tímto problémem.

Jedinec by se měl starat nejen o měkké tkáně, ohebnost a sílu v lokti ale především zapojit do rehabilitačního programu mobilitu kotníků, kyčlí a hrudní páteře, stabilitu hlubokých břišních svalů (core) a lopatek, sílu hlavních svalových skupin, hlaveň v okolí kyčle a ramene, které by měli vytvářet sílu místo menších svalů působících v zápěstí a loket.

Vypůjčíme si slova Erica Cresseyho na toto téma, které věnoval tenisu. 

Pokud se pomalu otáčíte v kyčlích, budete u míče pozdě. Pokud vám chybí pohyblivost kyčlí, abyste se mohli otočit, budete u míče pozdě. Pokud vám chybí základní stabilita pro přenos síly z kyčlí, budete u míče pozdě. Pokud vám chybí stabilita lopatky nebo síla rotátorové manžety, budete u míče pozdě. Vidíte v tom spojitost? Jde o všechno v těle, nejen o loket!

Takže si to shrneme do dvou bodů:

  • Postarejte se o kvalitu tkáně na laterálním (postranním) epikondylu pomocí flexibility a síly předloktí
  • Trénujte celé tělo v rámci rehabilitace předloktí

Pokud vás trápí výše zmíněné poranění lokte, rádi vám v našem pohybovém centru pomůžeme. Na diagnostice pohybové aparátu zjistíme možnou příčinu daného problému, což nám pomůže s nastavením vedeného tréninkového programu.

Zdroje:

  1. https://www.painscience.com/bibliography.php?and3
  2. https://www.painscience.com/bibliography.php?mil0
  3. https://www.painscience.com/bibliography.php?heinem17
  4. https://www.medvik.cz/bmc/link.do?id=D000070916
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20086639?dopt=Abstract
  6. https://scholar.google.com/scholar?q=Khan+KM%2C+Cook+JL%2C+Kannus+P%2C+et+al.+Time+to+abandon+the+%E2%80%9Ctendonitis%E2%80%9D+myth.+BMJ+2002%3B324%3A626%E2%80%937.
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11269583?dopt=Abstract
  8. https://scholar.google.com/scholar?q=Alfredson+H%2C+Pietila+T%2C+Johnson+P%2C+et+al.+Heavy-load+eccentric+calf+muscle+training+for+the+treatment+of+chronic+Achilles+tendinosis.+Am+J+Sports+Med+1998%3B26%3A360%E2%80%936.
  9. https://link.springer.com/article/10.1007/s001670000189
  10. https://ericcressey.com/understanding-elbow-pain-part-1-functional-anatomy
  11. https://ericcressey.com/understanding-elbow-pain-part-2-pathology
  12. https://ericcressey.com/understanding-elbow-pain-part-3-throwing-injuries
  13. https://ericcressey.com/understanding-elbow-pain-part-4-protecting-pitchers
  14. https://ericcressey.com/understanding-elbow-pain-part-5-the-truth-about-tennis-elbow
  15. https://ericcressey.com/understanding-elbow-pain-part-6-elbow-pain-in-lifters
  16. https://uprighthealth.com/the-inflammatory-myth-of-tennis-elbow/
  17. http://biaphysicaltherapy.com/2019/02/26/busting-myths-tennis-elbow-part-1/
  18. http://biaphysicaltherapy.com/2019/03/27/busting-myths-tennis-elbow-part-2-fixing-tennis-elbow/
  19. https://www.precisionnutrition.com/fixing-elbow-pain
  20. https://bjsm.bmj.com/content/39/12/944